preloader

Anticonceptie

Binnen onze praktijk bieden we ook de mogelijkheid van anticonceptie aan, zo plaatsen we spiralen op de praktijk in Nuis en houden we adviesgesprekken over anticonceptie en wat het beste bij jou past. 

Nog niet eerder bevallen of zwanger geweest?

Ook dan kun je terecht bij ons voor informatie over anticonceptie, het plaatsen van een spiraaltje of eventueel het plaatsen van een implanon. Mocht je informatie willen over anticonceptie, meer willen weten over de opties en mogelijkheden, neem dan gerust even contact met ons op!

Na de zwangerschap en bevalling:

Je bent net bevallen en het lijkt misschien wat vroeg, maar het is toch verstandig om alvast na te denken over anticonceptie.

Je bent nog druk bezig met het wennen aan je kind; als vrouw ben je aan het ontzwangeren en aan het herstellen van de zwangerschap en de bevalling, als partner is het vaak ook erg wennen aan de veranderde thuissituatie.

Toch bespreken we aan het einde van de kraamweek het onderwerp anticonceptie. Ongeplande zwangerschappen komen namelijk relatief veel voor en het is belangrijk om op tijd na te denken over anticonceptie. Over het algemeen is het van belang dat je lichaam na een zwangerschap ongeveer 9 maanden de tijd krijgt om te ontzwangeren.

We kunnen niet voorspellen wanneer je na de bevalling weer vruchtbaar bent, dat is bij elke vrouw verschillend. De eerste 4 tot 6 weken na de bevalling heb je nog bloedverlies als gevolg van de bevalling. Mocht je kunstvoeding geven dan kan een eerste menstruatie al na 4-6 weken na de bevalling optreden. Bij borstvoeding is het mogelijk dat je menstruatie een aantal maanden wegblijft. Ongeveer 2 weken voor je menstruatie vindt de eisprong plaats en ben je dus weer vruchtbaar.

Het is ook niet te voorspellen wanneer jullie weer behoefte hebben aan seksueel contact. Soms na 2 weken, maar soms ook pas een jaar na de geboorte. Het advies is om in ieder geval te wachten tot het bloedverlies helemaal gestopt is. Dit is ongeveer 6 weken na de bevalling. Je baarmoeder is dan weer goed hersteld.

Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden bedenk dan hoe je dit wilt voorkomen.

Omdat je niet weet wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, is het aan te raden vanaf het begin af aan weer voorbehoedsmiddelen te gebruiken als je niet direct zwanger wilt worden.

Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen maar is geen veilige vorm van anticonceptie.

Welke anticonceptiemethode het best bij jou past hangt af van verschillende dingen. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding of wil je snel weer zwanger worden, dan zal de keuze verschillend zijn voor de voorbehoedsmiddelen.

Wij bespreken tijdens ons laatste bezoek de verschillende mogelijkheden als je hier behoefte aan hebt. Mocht je er nog niet aan toe zijn dan kun je een aantal weken na de bevalling altijd contact met ons opnemen om de verschillende opties te bespreken.

Mocht je meer informatie willen over de verschillende vormen van anticonceptie, neem dan een kijkje op https://www.anticonceptie.nl

Meld je eenvoudig aan bij onze praktijk!