preloader

De Bevalling - Plaats van de bevalling

Thuis of in het ziekenhuis….

Als de zwangerschap zonder problemen verloopt, kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of poliklinisch. Het is belangrijk dat je die plaats kiest waar je je het meest op je gemak voelt. Wij begeleiden zowel thuis- als poliklinische bevallingen.

Vind je het moeilijk om te kiezen tussen thuis of poliklinisch dan kun je dit altijd met ons bespreken. Soms maak je pas tijdens de bevalling de definitieve keuze of je thuis wilt blijven of toch liever naar het ziekenhuis gaat. In elk geval gaan we aan het einde van de zwangerschap in op je wensen en vragen ten aanzien van de bevalling.

 

Thuisbevalling

Als je zwangerschap zonder problemen is verlopen, mag je vanaf 37 tot 42 weken thuis bevallen. Als je thuis bevalt ben je in een vertrouwde omgeving. Je hebt de mogelijkheid om rond te lopen en gebruik te maken van eigen douche, bad en toilet. Je partner kan meer zijn eigen gang gaan als je niet constant steun nodig hebt, daardoor voelt hij zich vaak meer op zijn gemak.

Bij een thuisbevalling begeleidt een van ons de bevalling en een kraamverzorgster zal ons assisteren. De kraamverzorgende zorgt er ook voor dat na de bevalling alles wordt opgeruimd, je wordt gewassen en je baby wordt verzorgd. Als zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling dan zal de verloskundige een gynaecoloog of kinderarts bellen en er voor zorgen dat je zo snel mogelijk (indien nodig) in het ziekenhuis komt.

Als je thuis wilt bevallen dan zijn er een aantal dingen die je kunt klaarzetten als je bevalling gaat beginnen:

  • Zorg dat de ruimte waar je wilt bevallen goed warm is
  • Als het mogelijk is om beneden een bed te plaatsen heeft dit onze voorkeur.
  • 2 warme kruiken (ook in de zomer)
  • Het kraampakket
  • 10 hydrofiele luiers
  • 2 emmers met vuilniszakken
  • Goede verlichting
  • Een tas met spullen voor het geval je toch naar het ziekenhuis moet. Benodigdheden voor in de tas: je ziekenhuispasje, verzekeringspasje, een fototoestel, toiletspullen en kleren voor jou en de baby
  • Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is.

Poliklinische bevalling

Bij een poliklinische bevalling huur je als het ware een verloskamer in het ziekenhuis. Een van ons gaat met jullie mee naar het ziekenhuis. Je begint dan thuis met de weeën en in de tweede helft van de ontsluiting ga je naar het ziekenhuis. We worden geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgster. Wij komen eerst thuis kijken hoe de bevalling vordert. Als het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, bellen wij het ziekenhuis om door te geven dat je er aan komt. Soms gaan we gelijk mee. Indien dit niet zo is, spreken we duidelijk met je af wanneer wij naar het ziekenhuis komen. Een poliklinische bevalling brengt extra kosten met zich mee die niet altijd volledig worden vergoed. De meeste ziektekostenverzekeraars vragen een eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling. Informeer hiervoor bij je ziektekostenverzekeraar.

Als alles goed is gegaan en jij je ook goed voelt, mag je binnen een paar uur na de bevalling weer naar huis. De kraamverzorgster komt nadat jullie het kraamcentrum op de hoogte hebben gesteld van de geboorte van jullie kind.

 

Badbevalling

De voordelen van warm water…

Bevallen in water heeft voor zowel moeder als baby een heleboel voordelen. Warm water zorgt ervoor dat de weeën effectiever worden, maar verzacht tegelijkertijd ook de pijn en helpt om makkelijker te kunnen ontspannen tussendoor. Daarnaast zorgt het voor versoepeling van het perineum (het stukje huid tussen de vagina en de anus) en verkleint daarmee de kans dat er hechtingen nodig zijn na de geboorte. Ook voor de baby is geboren worden in water een prettige ervaring. Het water maakt de overgang van warm in de moeder naar koud en droog geleidelijker. Onze ervaring leert dat kindjes vaak veel rustiger zijn en minder hoeven te huilen na de geboorte. Een badbevalling begeleiden we zoveel mogelijk “hands-off”. Dat betekent dat we de baby alleen aanraken wanneer dit nodig is.

Wij hebben binnen deze praktijk ruime ervaring in het begeleiden van badbevallingen en we zijn er ook grote voorstanders van. Geef het tijdig aan op het spreekuur als je in water wilt bevallen, we kunnen je dan informatie meegeven waar je een bad zou kunnen huren.

Is het zo dat je graag in bad zou willen bevallen maar jullie huis niet geschikt is voor een bad of je wil ook graag poliklinisch bevallen. Dan is er in het UMCG en het Martini Ziekenhuis de mogelijkheid om in bad te bevallen. Zij hebben hier baden te leen.

Meld je eenvoudig aan bij onze praktijk!