preloader

De Bevalling - Vruchtwater

Hoe herken ik vruchtwaterverlies?

Bij 1 op de 10 vrouwen begint de bevalling door het verliezen van vruchtwater. De vliezen die rondom het kind zitten, kunnen breken waardoor je vruchtwater verliest. Meestal is vruchtwater doorzichtig of lichtroze met eventueel witte vlokjes. Als het kindje in het vruchtwater gepoept heeft, is het vruchtwater geel, groen of bruin van kleur. Het kenmerkende van gebroken vliezen is dat het vruchtwater steeds opnieuw blijft aflopen, zonder dat je het kan tegenhouden.

Beladviezen voor als je gaat bevallen…

Vóór 37 weken moet je altijd direct bellen als je denkt weeën te hebben, onverklaarbare buikpijn hebt, ruim helderrood bloedverlies of als je vruchtwater verliest.

Na 37 weken:

  • Als je voor de eerste keer gaat bevallen bel dan als je 2 uur lang weeën om de 3-4 minuten hebt die ongeveer 60 seconden aanhouden.
  • Bij een tweede of volgende bevalling bel je na 1 uur goede, krachtige weeën om de 4-5 minuten.
  • Als je vliezen breken en wanneer je weet dat het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald, bel ons dan direct. Dit hoor je van ons op het spreekuur.
  • Wanneer ’s nachts je vliezen breken, er nog geen weeën zijn en het vruchtwater helder van kleur is en je weet dat het hoofdje goed is ingedaald, kun je ons ’s ochtends bellen. Indien dit overdag gebeurt kun je ons direct bellen.
  • Als de vliezen breken en het vruchtwater is geel, groen of bruin bel ons dan gelijk; overdag en ‘s-nachts.

Altijd bellen:

  • bij ruim helderrood bloedverlies Een klein beetje helderrood bloedverlies eventueel vermengd met wat slijm is normaal tijdens de bevalling. Bel direct wanneer je onverwacht veel (een ruime menstruatie) helderrood bloedverlies hebt. Bewaar bloederig ondergoed of maandverband, dit is belangrijk voor een goede beoordeling van de hoeveelheid bloedverlies.
  • als je de baby duidelijk minder voelt bewegen
  • wanneer je ongerust bent, het blijven tenslotte richtlijnen!

We willen benadrukken dat je niet bang hoeft te zijn ‘voor niks’ te bellen: we zijn er altijd voor hulp, advies en ondersteuning. Tijdens een bezoek kunnen we kijken in hoeverre de bevalling begonnen is of hoe de bevalling vordert. Ook kunnen we samen kijken welke begeleiding je op dat moment nodig hebt. Beval je niet van je eerste kind hou er dan rekening mee dat vooral het laatste deel van de bevalling snel kan gaan.

Meld je eenvoudig aan bij onze praktijk!