preloader

De Bevalling - Weeën

Wat zijn weeën?

In de laatste weken van de zwangerschap nemen de harde buiken vaak toe. Deze samentrekkingen duren dan vaak zo’n 30 sec of korter. Ze veroorzaken een krampende pijn in de buik waarbij de buik hard wordt, soms straalt de pijn uit naar de rug of bovenbenen. Deze samentrekkingen kunnen onregelmatig zijn en aanvoelen als menstruatiepijn. Dit zijn voorweeën, de bevalling is dan nog niet begonnen.  Vaak is het goed om dan wat afleiding te zoeken, zoals lichte huishoudelijke klusjes of een wandeling.

Weeën zijn pijnlijke steeds terugkerende samentrekkingen van de baarmoeder. Tijdens deze eerste samentrekkingen zal de baarmoedermond zachter er dunner worden. Worden de krampen langer van duur en komen ze regelmatiger dan is de kans groot dat de bevalling gaat doorzetten. Dan gaan de krampen geleidelijk over in ontsluitingsweeën. Waarbij de baarmoedermond zich gaat openen (ontsluiten). In de regel begint het ontsluiten pas bij krachtige weeën die regelmatig komen en die een minuut aanhouden. Bij echt goede weeën is het niet meer mogelijk om tijdens een wee te praten of te lachen en moet je stoppen met datgene waarmee je bezig was. Tussen de weeën door is de buik soepel en voel je geen pijn. Een rustige plek en warmte in de vorm van een kruik, een warme douche of bad kunnen helpen om deze weeën goed op te vangen. De ontsluitingsperiode duurt bij een eerste bevalling zo’n zes tot zestien uur.

Bij volledige ontsluiting gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën en begin je met persen. Als de ontsluiting volledig is, krijg je de drang om te persen. Dit gevoel ontstaat doordat het hoofdje van de baby zakt en op de endeldarm drukt. Hierdoor voelt het alsof je nodig naar de wc moet. De baby wordt door de persdrang langzaam uit de baarmoeder geduwd. Veel vrouwen ervaren deze fase als heftig. Je baarmoeder gaat in een reflex krachtig samentrekken, het voelt alsof je lichaam het van je overneemt. Bij een eerste kindje duurt dit persen gemiddeld 1-2 uur. Ben je al eerder bevallen dan kan het persen heel vlot gaan en kan een baby al binnen 5 – 30 min geboren zijn.

Tijdens de bevalling controleren we of het met jou en de baby goed gaat. We zullen regelmatig naar de harttonen van de baby luisteren en de vooruitgang van de bevalling in de gaten houden.

Meld je eenvoudig aan bij onze praktijk!