preloader

Hielprik en gehoortest

De eerste testjes bij je baby…

In de eerste week na de bevalling komt er een wijkverpleegkundige langs bij jullie. Zij zal de hielprik en de gehoortest doen bij jullie kindje.

Hielprik

In de eerste week na de geboorte worden er enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van jullie kindje. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes.

De hielprik maakt duidelijk of jullie kindje een of meer zeldzame erfelijke ziektes heeft. Het is belangrijk dat deze ziektes snel na de geboorte worden ontdekt.

Meer informatie over de hielprik vindt je op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hielprik.

Gehoortest

Vaak zal tegelijkertijd met de hielprik de gehoortest worden gedaan. Met deze test wordt gemeten of jullie kindje genoeg hoort om te leren praten.

Tijdens de test krijgt jullie kindje een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.

Meteen na afloop van de gehoortest krijgen jullie de uitslag te horen. De uitslag wordt ook gelijk besproken. Bij ongeveer 95 op de 100 kinderen is de uitslag ‘voldoende’. Deze uitslag betekent dat jullie kindje op dat moment vrijwel zeker voldoende hoort om goed te leren praten. De test geeft geen 100% zekerheid dat jullie kindje voldoende hoort.

Is de uitslag van de eerste gehoortest ‘onvoldoende’ aan één oor of beide oren? Dan wordt de gehoortest na ongeveer een week herhaald. Daarvoor wordt een nieuwe afspraak met jullie gemaakt.

Meld je eenvoudig aan bij onze praktijk!