Kinderwens
Kinderwensspreekuur
Het is belangrijk je goed voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Als je gezond leeft in de periode voordat je zwanger wilt worden, dan is de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind het grootst. Maar hoe bereid je je het beste voor op je zwangerschap?
Ook voordat je zwanger bent, kun je bij ons terecht met vragen over (gezond) zwanger worden Wij kunnen je persoonlijk advies geven over gezond zwanger worden en zijn.
Een handige hulp is de website www.zwangerwijzer.nl, wij zullen je ook vragen deze vooraf in te vullen en mee te nemen mocht je komen op ons kinderwensspreekuur.
Foliumzuur
Het advies is om extra foliumzuur gebruiken om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind zoals bijvoorbeeld een open ruggetje. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte.
Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Het advies is om 4 weken voor de bevruchting te beginnen met foliumzuur. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.
Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.
Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.
Werkomstandigheden
Sommige trillingen, ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico’s zijn ook voor de zwangerschap mogelijk al van invloed op de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van een (prille) zwangerschap. Je werkgever is verplicht om de gezondheid van jou en je kind tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding te beschermen. Hij of zij moet er dus voor zorgen dat je veilig kunt werken. Uitgangspunt is wel dat je je eigen werk kunt blijven doen, in je eigen functie en op je eigen werkplek. Er zijn bepaalde werkomstandigheden die risicovol zijn voor en tijdens je zwangerschap. Overleg met je werkgever als je tijdens je werk wordt blootgesteld aan trillingen, ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico’s en je zwanger wilt worden of al bent. Soms biedt een werkgever een (vrijwillig) preventief consult bij de bedrijfsarts aan. De bedrijfsarts kan risico’s tijdens het werk in kaart brengen en de werkgever hierover adviseren.
Gezonde leefstijl
Heb je een kinderwens; zorg dan dat jij en je partner al gezond leven voor de zwangerschap. Het liefst een half jaar voor de bevruchting. Bepaalde stoffen kunnen namelijk al vóór de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Ook is de allereerste periode als je net zwanger bent en je het zelf nog niet weet, is een belangrijke periode voor de gezondheid van je kind. In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelt een baby zich razendsnel. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap gezond te leven.
Voeding
Het is belangrijk dat je al voordat je zwanger bent gezond en gevarieerd eet. Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, worden de organen van je toekomstige kind namelijk al aangelegd. Daarvoor zijn bouwstoffen nodig die in je voeding zitten.
Hoe zorg je ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt?
- Varieer voldoende: Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit. Daarnaast is het goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers. Wat melk en melkproducten betreft kun je het beste kiezen voor magere varianten.
- Slik foliumzuur: Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby. De hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via de voeding is meestal onvoldoende.
- Voldoende ijzer: Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit, dit zorgt ervoor dat je lichaam makkelijker ijzer opneemt. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap.
- Eet vis: De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.
Als je gezond eet hoef je tijdens de zwangerschap geen extra vitaminen te slikken. Wanneer je toch multivitaminen wilt gebruiken kies dan een multivitamine voor zwangere vrouwen. Deze multivitaminen bevatten alle vitaminen die goed zijn voor zwangere vrouwen in de juiste dosering. Belangrijk is dan om te kijken naar de hoeveelheid foliumzuur in de multivitaminen door de bijsluiter te lezen. Als dit 0,4-0,5 milligram is, dan hoef je geen foliumzuur er meer bij te slikken.
Bewegen
Als je minimaal een half uur per dag beweegt, zorg je dat je lichaam in een goede conditie is als je zwanger wilt worden. Sportte je al regelmatig, dan kun je daarmee gewoon doorgaan als je zwanger bent. Maar houd het wel veilig; luister naar je lichaam en breng je begeleider op de hoogte (als je deze hebt). Begin je met sporten? Doe dat dan onder begeleiding; je hebt voor zwangere vrouwen speciale sportprogramma’s onder professionele begeleiding.
Gezond gewicht
Als je te licht of te zwaar bent, dan kan dat invloed hebben op je vruchtbaarheid. Heb je ondergewicht dan kan je menstruatie zelfs wegblijven waardoor je minder vruchtbaar bent. Bij je partner kan ondergewicht ervoor zorgen, dat hij minder zaadcellen in zijn sperma heeft. Met overgewicht heb je een grotere kans op problemen met zwanger worden. Bij ernstig overgewicht wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Ook mannen met overgewicht zijn minder vruchtbaar.
Als je een zwangerschapswens hebt, dan is het beter om eerst af te vallen voordat je zwanger wordt. Zo nodig kan dit met hulp van een diëtiste. Bovendien is het zo dat als je zwanger bent en je flink overgewicht hebt, je dan meer kans hebt op een verhoogde bloeddruk.
Ben je al zwanger dan kun je beter niet afvallen. Als je afvalt komen er namelijk schadelijke stoffen die in het vet opgeslagen zitten in je bloedbaan terecht. Daarom is het beter om voordat je zwanger wordt af te vallen.
Medicijngebruik
Gebruik je op advies van de (huis-)arts of specialist medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva? Vertel hem of haar dat je zwanger wilt worden en vraag of je hier tijdens de zwangerschap mee door mag gaan of dat je andere medicijnen moet gebruiken.
Roken
Roken of meeroken kan je vruchtbaarheid verminderen. Als je 15 sigaretten per dag rookt, wordt de kans om zwanger te raken gehalveerd en heb je meer kans op een miskraam. Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende mannen.
Alcohol
Door het drinken van alcohol verminder je de kans om zwanger te worden. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt als je zwanger bent. Je kunt de risico’s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt. Als je wel alcohol blijft drinken heeft de baby kans op het Foetaal Alcohol Syndroom. Lukt het je niet om te stoppen met het drinken van alcohol, vraag dan om hulp van je huisarts en schakel andere hulp in.
Drugs
Drugsgebruik kan invloed hebben op de eicel, spermacellen, eileider en baarmoeder. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren. Lukt het je niet om te stoppen met het gebruik van drugs, vraag dan om hulp van je huisarts en schakel andere hulp in.