Kraamzorg
Kraamzorg begint bij de geboorte.
De kraamverzorgster assisteert ons bij de bevalling, dit noemen we partusassistentie (bevallingsassistentie). Zij is er dus vanaf het eerste moment om je te begeleiden en te adviseren.
Ben je in het ziekenhuis bevallen, dan zal de kraamverzorgster bij jullie thuis komen als jullie ontslagen worden uit het ziekenhuis.
Je baby zelfstandig kunnen verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer oppakken is het doel van kraamzorg. Maar genieten van je kindje, lekker tot rust komen en een beetje verwend worden is daarbij belangrijk! Als de baby geboren is, houdt de kraamverzorgster de gezondheid van jou en je kindje nauwlettend in de gaten. Zij legt dit vast in het Zorgdossier, dat ter informatie dient voor ons. Daarnaast geeft ze voorlichting, tips en adviezen over babyverzorging en -babyvoeding. Zij neemt vaak ook een deel van de huishoudelijke taken op zich, in overleg met jullie en afgestemd op jullie wensen.
Meestal is een kraamverzorgster er ongeveer zes tot acht uur per dag. Mocht er extra zorg nodig zijn dan neemt de kraamverzorgster in de kraamweek contact met ons op.
In deze regio zijn er verschillende kraamzorg organisaties waar je je kunt aanmelden voor kraamzorg. Het is belangrijk om je voor de 16e week van je zwangerschap aan te melden bij een kraambureau. Dit kan via je zorgverzekeraar maar ook direct bij het kraambureau zelf.
Kraambed na medische bevalling
Als je tijdens de zwangerschap door ons bent verwezen naar de gynaecoloog en je komt na de bevalling weer thuis, dan zie je ons terug in het kraambed. Wij nemen de zorg weer over.
Wanneer je om medische redenen vanaf het begin van je zwangerschap bij de gynaecoloog onder controle bent en daarom ook in het ziekenhuis zal bevallen, kun je contact met ons opnemen voor de begeleiding van je kraambed thuis. Je kunt je hiervoor al tijdens de zwangerschap aanmelden.