preloader

De Zwangerschap - 16 weken

16 weken: Er staan wat to do dingetjes op het lijstje voor deze periode van de zwangerschap, wil je weten wat? Lees dan verder!

Vervolgcontroles

Vanaf deze periode plannen we vervolgcontroles in. Tijdens de afspraak rond de 16 weken zwangerschap krijg je een kopie mee van je zwangerschapskaart en worden ook je bloeduitslagen besproken.

Voor de vervolgcontroles trekken we 15 minuten uit. In sommige gevallen is het nodig om extra tijd in te plannen, bijvoorbeeld bij het bespreken van de bevalling.

Bij iedere controle wordt je bloeddruk gemeten. De bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk (bijvoorbeeld 120/60). Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar geeft soms klachten. Duizeligheid bij houdingsveranderingen is hier een voorbeeld van. Aan het einde van de zwangerschap kan het gebeuren dat bovendruk wat hoger wordt, dit is normaal.

Vanaf 14/16 weken zullen we ook uitwendig onderzoek doen om de groei van je baarmoeder en je baby te beoordelen. Ook luisteren we vanaf de 14e week naar de harttonen.

Later in de zwangerschap (vanaf 28 weken ongeveer) voelen we ook naar de ligging en de indaling van de baby.

Naast deze onderzoeken is er tijdens elke controle natuurlijk ruim de tijd om te praten over jouw zwangerschap. We zijn nieuwsgierig naar je ervaringen! Daarnaast is er gelegenheid om vragen te stellen. Mocht je klachten of zorgen hebben bespreek deze dan altijd met ons.

Erkenning

Als je geen geregistreerd partnerschap hebt of je niet bent getrouwd, dan zal de partner jullie kindje moeten erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke stand van de gemeente waar je woont.

De partner kan het kind erkennen op de volgende momenten:

  • Tijdens de zwangerschap, wij adviseren dit vaak voor de 24 weken zwangerschap te regelen. De moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn. Dit is het handigste moment om de erkenning te regelen.
  • Bij de geboorteaangifte. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder bij de aangifte aanwezig zijn. Aangezien een geboorteaangifte binnen 3 dagen na de geboorte moet plaatsvinden is het voor haar nogal belastend om mee te gaan naar het gemeentehuis.
  • Op enig moment na de geboorte. Als de partner het kind niet tijdens de zwangerschap of de geboorteaangifte heeft erkend, kan dit later ook nog. Er wordt dan een aparte akte opgesteld.

De partner krijgt door de erkenning het recht en de plicht om het kind te onderhouden. Met een erkenning krijgt de partner niet meteen het ouderlijke gezag en ook geen omgangsrecht in het geval jullie relatie mis zou lopen.

Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de partner het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de partner beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. De partner mag ook ‘rechtshandelingen’ verrichten in naam van zoon of dochter. Bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure.

Kraamzorg

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen ander land ter wereld waar pas bevallen vrouwen een verzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens het kraambed.

Je baby zelfstandig kunnen verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer oppakken is het doel van kraamzorg. Maar genieten van je kindje, lekker tot rust komen en een beetje verwend worden is daarbij belangrijk! Als de baby geboren is, houdt de kraamverzorgster de gezondheid van jou en je kindje nauwlettend in de gaten. Zij legt dit vast in het Zorgdossier, dat ter informatie dient voor ons. Daarnaast geeft ze voorlichting, tips en adviezen over babyverzorging en -babyvoeding. Zij neemt vaak ook een deel van de huishoudelijke taken op zich, in overleg met jullie en afgestemd op jullie wensen.

Meestal is een kraamverzorgster er ongeveer zes tot acht uur per dag. Mocht er extra zorg nodig zijn dan neemt de kraamverzorgster in de kraamweek contact met ons op.

Kraamzorg aanvragen

In deze regio zijn er verschillende kraambureau’s waar je je kunt aanmelden voor kraamzorg. Het is belangrijk om je voor de 16e week van je zwangerschap aan te melden bij een kraambureau.

Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Het kan voorkomen dat je door drukte minder uren krijgt, bijvoorbeeld in vakantieperiodes of bij een geboortegolf. Je krijgt altijd het wettelijk minimum aan kraamzorg: 24 uur verdeeld over 8 dagen.

Aanmelden kan via je zorgverzekeraar maar ook direct bij het kraambureau zelf.

Intakegesprek

Meestal komt iemand van het kraamzorgbureau tussen de 24 en de 30 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke intake. Zij geeft je informatie en stelt vragen over jouw situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Ook kun je persoonlijke wensen aangeven. Als je eerder bevallen bent, dan is de intake vaak telefonisch. Je ontmoet de kraamverzorgster altijd pas op het moment dat zij wordt ingeschakeld. Je weet dus vooraf niet wie bij jou komt ‘kramen’.

Als je thuis bevalt, dan komt de kraamverzorgster al voor de bevalling naar je toe om je te begeleiden en ondersteunen. Ze assisteert ons bij de bevalling en is er om jou en je partner te ondersteunen. Na de bevalling verzorgt ze jou en de baby.

Als je in het ziekenhuis bevalt, dan bel je de kraamzorg organisatie voor je weer naar huis gaat.

Wij vinden het belangrijk dat je een kraamzorg organisatie kiest waar jij en je partner een goed gevoel bij hebben. Wij werken in de regio samen met meerdere organisaties, zowel kleine als grote organisaties.

Meld je eenvoudig aan bij onze praktijk!