De Zwangerschap - 30-33 weken
3e Trimester
30- 33 weken: Laatste trimester is aangebroken, een voorbereiding op de bevalling.
Voorbereiding bevalling
Rond de 32-34 weken gaan we samen met elkaar in gesprek wat jullie wensen zijn bij de bevalling, zodat wij daar zo goed mogelijk rekening mee kunnen zouden. Je kunt hierbij gebruik maken van een geboorteplan. In een geboorteplan beschrijf je al jouw ideeën en gedachten over de komende bevalling. Het geboorteplan neem je door met je partner en met ons zodat wij precies weten wat jouw wensen zijn rondom de bevalling. Door het schrijven van een geboorteplan sta je vooraf stil bij de bevalling en wat jij denkt nodig te hebben. Ook kun je ervaringen van een eventuele vorige bevalling erin opnemen. Hoewel een geboorteplan een goed middel kan zijn om jou een gevoel van zelfvertrouwen te geven, is het goed te beseffen dat een bevalling soms anders verloopt dan je in je hoofd hebt. Ook kan het zijn dat wij een andere keuze maken dan jij wilt, bijvoorbeeld omdat we denken dat een bepaalde actie niet (meer) goed voor je is.
Op de website van de KNOV, de verloskundige, kun je het geboorteplan downloaden waarop je zelf je wensen voor de bevalling kunt schrijven: http://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan/.
Ook via ons en de Martini Geboortegroep is er een geboorteplan beschikbaar, vraag ons hier gerust naar op het spreekuur, hiervan kunnen we je dan een uitdraai meegegeven.
Thuis of in het ziekenhuis bevallen
Het is goed om voor de bevalling al na te denken waar je wilt bevallen. Als je een gezonde zwangerschap hebt gehad, dan hoef je pas tijdens de bevalling zelf écht de knoop door te hakken waar je wilt bevallen. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is heel erg belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis.
Het kan zijn dat wij je vanwege medische redenen adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. In de ziekenhuizen waar wij mee samenwerken zijn er regelmatig rondleidingen. Kijk op de website van het Martini ziekenhuis, UMCG of Nij Smellinghe voor beschikbare data. Je kunt zo de sfeer al een beetje proeven. Misschien helpt dit bij het maken van een keuze.
Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment suprême kan het toch weer anders lopen. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dat bij bijna de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis eigenlijk wel net zo prettig.
IJzercontrole
Last van duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn of ben je snel kortademig? Dan kun je last hebben van bloedarmoede. Dat betekent dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken.
In de rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb). Hb is nodig om zuurstof via het bloed naar de cellen in het lichaam te vervoeren. Het Hb-gehalte is de verhouding tussen de hoeveelheid Hb en de rest van het bloed. Tijdens de zwangerschap is het Hb-gehalte altijd wat lager dan buiten de zwangerschap. Dat komt omdat je in je zwangerschap meer bloed in je lichaam hebt, met verhoudingsgewijs meer vocht (plasma) dan rode bloedcellen.
Klachten die kunnen passen bij bloedarmoede:
- gevoel van flauwvallen;
- kortademigheid;
- hartkloppingen;
- weinig eetlust;
- vermoeidheid;
- transpireren;
- duizeligheid;
- oorsuizen;
- bleekheid;
- hoofdpijn;
- een versnelde hartslag (bij ernstige bloedarmoede).
Let op: Deze klachten komen in de zwangerschap ook vaak voor zonder bloedarmoede. Bovendien geeft bloedarmoede meestal pas klachten als het Hb-gehalte erg laag is.
Tijdens de eerste controle meten we het Hb-gehalte. Heb je een normaal Hb-gehalte, dan heb je geen bloedarmoede. Rond de 30e week is het Hb-gehalte het laagst. Daarom kijken we rond die zwangerschapsweek je Hb-gehalte nog eens na. Dit gebeurt vaak via een vingerprik.
Ook na de bevalling kan er bloedarmoede optreden. Een paar maanden na de bevalling is het Hb-gehalte meestal weer normaal.
Bloedarmoede is niet altijd te voorkomen. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je in principe voldoende bouwstoffen binnen om rode bloedcellen (en hemoglobine) aan te maken. Als je veel vitamine C bij je maaltijden eet of drinkt, neemt je lichaam de ijzer uit de voeding sneller op. Melkproducten, koffie en thee bij de maaltijd remmen de opname van ijzer juist.
Heb je een laag Hb-gehalte, eet dan vooral ijzerrijke producten. Veel van deze producten bevatten ook foliumzuur en vitamine B11.
- graanproducten: bruin- of volkorenbrood, volkorenpasta, muesli, zilvervliesrijst;
- vlees en eieren;
- aardappelen en peulvruchten (bruine en witte bonen, linzen en sojabonen);
- groenten zoals spinazie, andijvie, broccoli, courgette, doperwten, tomatenpuree;
- appelstroop, gedroogd fruit (abrikozen en vijgen) en noten.