preloader

De Zwangerschap - 4-5 weken

1e Trimster

4-5 weken:  Van harte! Misschien een lang gekoesterde droom of toch vrij onverwachts, je hebt een positieve zwangerschapstest en je bent zwanger.

Positieve test

De uitgerekende datum is 40 weken (280 dagen) na de eerste dag van de laatste menstruatie, in het geval van een regelmatige 28 daagse menstruatiecyclus. Is jouw cyclus korter of langer, dan valt de uitgerekende datum respectievelijk eerder of later en ben je dus verder of minder ver zwanger.

Omdat je nooit precies weet op welke dag de bevruchting heeft plaatsgevonden, berekenen we de uitgerekende datum niet meer aan de hand van je cyclus, maar op basis van de termijnecho.

Aanmelden

Zodra je weet of vermoedt dat je zwanger bent, kun je contact met ons opnemen, ook als er sprake is van een medische indicatie. We maken dan een afspraak voor de intakegesprek. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. We plannen de eerste afspraak in tussen de 7 en de 9 weken van je zwangerschap.
Aanmelden kan telefonisch tijdens het telefonisch spreekuur, via de mail (info@verloskundigenpraktijkwest.nl) of via het aanmeldformulier op de website.

Foliumzuur

Het advies is om extra foliumzuur gebruiken om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind zoals bijvoorbeeld een open ruggetje. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte.
Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Het advies is om 4 weken voor de bevruchting te beginnen met foliumzuur. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.
Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.
Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.

 

Voeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten. De schijf van vijf kan je hierbij helpen. Om niet teveel aan te komen in de zwangerschap is het verstandig om gezond en gevarieerd te eten. Wat heb je nodig?

Vocht

 • Drink elke dag 1,5 – 3 liter
 • Drink niet meer dan 1 kop koffie (of cola) met cafeïne per dag

Graanproducten

Graanproducten zijn belangrijk om koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer binnen te krijgen. Denk aan brood, ontbijtgranen, aardappels, peulvruchten, rijst, pasta en couscous.

Groenten en fruit

 • 2 ons groenten en 2 stuks fruit heb je dagelijks nodig om vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium binnen te krijgen.
 • Ze helpen de bloeddruk te verbeteren
 • Ze bevatten relatief weinig calorieën, helpen je op gewicht te blijven en zorgen voor een goede stoelgang
 • Varieer zoveel mogelijk tussen de verschillende soorten groenten en fruit
 • Was rauwe groenten en fruit goed. In ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken.

Melkproducten en vlees of vleesvervangers, vis of ei

 • Nodig voor eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines
 • Eiwitten zijn nodig als bouwstof(groei) en voor de aanmaak van weefsel in jou en je baby.
 • Eet geen kazen van rauwe melk (‘au lait cru’) gemaakt. In rauwe melk kan de listeriabacterie groeien. Besmetting met deze bacterie kan schadelijke gevolgen hebben voor de baby. Gepasteuriseerde melk of kazen van gepasteuriseerde melk kun je zonder risico gebruiken.
 • Eet geen rauw of rosé gebakken vlees (zoals filet Américain of rosbief ).
 • Eet liever geen lever maar hooguit eenmaal per dag een product waar lever in is verwerkt. In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A heeft schadelijke gevolgen voor de baby.

Vet (onverzadigd) en olie

 • Leveren onmisbare voedingsstoffen zoals vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je lichaam zelf niet aan kan maken.
 • Vet geeft energie en is een belangrijke brandstof voor je lichaam
 • Onverzadigd vet verkleint de kans op hart- en vaatziekten en is goed voor je cholesterol
 • Vitamine D is belangrijk voor je botten en het goed functioneren van de cellen in je lichaam

Let op

 • Eten voor 2 is niet nodig.
 • Lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig.
 • Als je zwanger bent en je wilt vasten, bespreek dit dan met je verloskundige. Wanneer je zwanger bent is vasten vaak niet verstandig.
 • Eet je geen vlees of vis? Let er dan op dat je genoeg B-vitamines en ijzer binnenkrijgt. B-vitamines zitten vooral in volkoren producten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Peulvruchten en eieren zijn ook belangrijke bronnen van ijzer, net als vleesvervangers.
 • Eet geen vette snacks en vermijd toetjes met veel suiker.

Meld je eenvoudig aan bij onze praktijk!