De Zwangerschap - 8-9 weken
8-9 weken: De eerste afspraak, we nemen ruim de tijd om elkaar te leren kennen…
De eerste afspraak
De eerste controle vindt plaats tussen de 6e en 9e week van je zwangerschap. Voor de 1e eerste afspraak (intake) nemen wij ruim de tijd.
Tijdens dit eerste gesprek willen we graag een aantal dingen van jou (en je partner) weten.
We zullen naar de volgende onderwerpen vragen:
- Je gezondheid: Ziekten, operaties, bloedtransfusies, behandelingen, allergieën, enz.
- Medicijngebruik: Als je de laatste maanden medicijnen hebt gebruik of bepaalde klachten hebt, is het ook belangrijk dit te vertellen. Dat geldt ook als je rookt, alcohol of drugs (hebt) gebruikt.
- De gezondheid van je partner en familieleden:Als er in jouw familie of die van je partner ziekten of aandoeningen voorkomen, is het verstandig dit te vertellen zodat wij hier extra alert op kunnen zijn bij de ontwikkeling van de baby. Denk hierbij aan chromosoomafwijkingen zoals Downsyndroom, maar ook aangeboren afwijkingen zoals, hartafwijkingen, open rug of gehemelte, en andere aandoeningen zoals suikerziekte, stollingsziekten, ect.
- Erfelijke aandoeningen: Wij stellen bij het intakegesprek vragen om te bepalen of er een verhoogd risico is op erfelijke aandoeningen. Soms weet je het antwoord niet direct bij de intake, dan is het goed om nadien dit te vragen bij de familie en ons dit te laten weten. Omdat sommige onderzoeken al vroeg in de zwangerschap gedaan moeten worden, is het belangrijk dat je eventuele nieuwe informatie direct aan ons doorgeeft.
- De zwangerschap:Wat is de eerste dag van je laatste menstruatie? (om de duur van de zwangerschap vast te stellen) Is dit je eerste zwangerschap? Zo nee, hoe zijn je eerdere zwangerschappen verlopen.
- Je leefomstandigheden: Leef je alleen of met een partner? Wat voor werk doe je? Als er bijzondere omstandigheden zijn in je leven is dit verstandig te melden. Misschien krijg je tijdens de zwangerschap te maken met veranderingen, bijvoorbeeld op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk. Dit kan van invloed zijn op je zwangerschap.
Tijdens deze eerste controle zal er ook gevraagd worden of je geïnformeerd wilt worden over de mogelijkheid van het doen van prenatale onderzoeken, ook wel prenatale screening genoemd.
Daarnaast bespreken we met jou de voedingsadviezen voor zwangere vrouwen, krijg je voorlichtingsmateriaal mee en maken we een afspraak voor de termijnecho.
Uiteraard nemen wij tijdens het eerste gesprek alle tijd voor jullie vragen.
Vroege echo
Tijdens het intake gesprek wordt er niet standaard een vroege echo gemaakt. Het is wel mogelijk om rond 8 weken een echo te laten maken. Bel of mail gerust om een vroege echo in te plannen of voor meer informatie. We kunnen helaas niet altijd de vroege echo combineren met het intakegesprek.
Bloedonderzoek
Tijdens de eerste afspraak krijg je ook bloeprikformulieren mee om te gaan bloedprikken. Dit kan op verschillende locaties van Certe. Soms nemen we direct het bloed bij je af, maar dit is niet altijd het geval.
Het bloed wordt onderzocht op:
- Hemoglobinegehalte/ijzergehalte
- Bloedgroepen ABO
- Rhesus D
- Rhesus c
- Andere antistoffen tegen rode bloedcellen
- Syfilis (lues)
- Hepatitis B
- HIV
- Op indicatie wordt ook je glucosewaarde bepaald. Dit gaat via het lab.
Meer informatie over het bloedonderzoek vind je op www.rivm.nl, als je wilt weten waar je kunt gaan prikken kun je kijken op www.certe.nl
Moeders voor moeders
Moeders voor Moeders is een landelijk actieve organisatie en maakt deel uit van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss b.v. Moeders voor Moeders wil graag paren met vruchtbaarheidsproblemen helpen.
Zij zamelen urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon.
Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website (www.moedersvoormoeders.nl) of via het gratis telefoonnummer 088- 278 00 00.