preloader

De Zwangerschap - 9 weken

9 weken: Tijdens dit gesprek bespreken we uitgebreid met elkaar op welke aandoeningen je kunt testen en wanneer. 

Counseling

Als zwangere vrouw heb je in Nederland het recht om verschillende onderzoeken te laten doen tijdens de zwangerschap.

Alle aanstaande ouders vragen zich af of hun kindje wel gezond zal zijn. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Een klein deel, zo’n 2-3%, heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. Naar een klein deel van deze afwijkingen kan je onderzoek laten doen in de zwangerschap.

De mogelijkheden en opties van de diverse onderzoeken bespreken wij met jullie tijdens een van de eerste afspraken. Jullie krijgen hier dan ook veel en uitgebreide informatie over mee. Mocht je je alvast willen inlezen dan kan dat. De website https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl geeft veel duidelijke en betrouwbare informatie.

NIPT

De NIPT is een bloedonderzoek waarbij er gekeken wordt of er bij jullie kindje mogelijk sprake is van een kindje met een chromosoom afwijking. Het is een screeningsonderzoek, wat betekent dat je met deze testen nooit 100% zekerheid krijgt.

Bij de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt er bloed afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van jouw kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij jouw kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. Ook kan er bij deze test gekeken worden naar de andere chromosomen. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 10 weken zwangerschap.

13 en 20 weken echo

Naast de mogelijkheid om te kijken naar chromosoom afwijkingen kun je er ook voor kiezen om te kijken naar lichamelijke afwijkingen. Dit kan rond de 13 en 20 weken zwangerschap door middel van een echo, ook wel ETSEO en TTSEO genoemd.

Bij beide echo’s wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Beide echo’s zijn een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien en dat het onzekerheid met zich mee kan brengen. De echo brengt geen risico’s met zich mee.

Voor meer informatie voor prenatale screening kijk op: https://www.pns.nl

Meld je eenvoudig aan bij onze praktijk!